Press "Enter" to skip to content

Кафедра електроніки, інформаційних систем та програмного забезпечення долучилася до технічного курсу з підвищення кваліфікації від ІТ-компанії SoftServ

Учасником цих заходів став і доцент кафедри електроніки, інформаційних систем та програмного забезпечення Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University). Упродовж двох місяців за підтримки Міністерства освіти і науки України провідна ІТ-компанія SoftServe організувала та провела технічний курс підвищення кваліфікацій з напряму Test Automation (Java) для викладацтва університетів і коледжів. До речі, SoftServe – це глобальна ІТ-компанія з українськими коріннями, що працює в галузі розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг. Компанія має 55 офісів у 14 країнах світу, де працюють близько 13 тисяч осіб, головні з офісів розташовані у Львові та Остіні (США). Представлений компанією технічний курс був спрямований на підвищення кваліфікацій із напряму автоматизованого тестування програмного забезпечення, а його метою стало професійне вдосконалення викладацтва та адаптація відповідних освітніх програм до вимог сучасного ринку праці в сфері інформаційних технологій.

Геннадій Коломоєць поділився враженнями від проходження підвищення кваліфікації в такій відомій та поважній компанії, як SoftServe.

Минулі два місяці були для Вас дуже насиченими? Адже навчання на таких поважних курсах потребує чимало часу та зусиль, а було ще й викладання студентству ІННІ ім. Ю.М. Потебні.

– Це, дійсно, так. Заняття проводились двічі на тиждень, по дві години ввечері, впродовж двох місяців. Загальна кількість складала 120 годин. Інтенсивність занять була дуже високою, оскільки, окрім теоретичних занять, запропонували практичні завдання, яких було чотири, а ще п’ятнадцять тестів. Така насичена програма вимагала додаткового виділення часу на підготовку та вирішення завдань. Проте, я впорався, гармонійно поєднуючи навчання з викладацькою діяльністю. А взагалі-то в добі 24 години, тож за бажанням можна встигнути все. (Усміхається).

І все ж таки, таке навантаження під силу не кожному. Чи багато було учасників\ць, і чи всі довчилися до кінця?

– Так, кількість слухачів\ок за час проведення занять суттєво зменшилась. На перших лекціях, вони, звісно, проводилися за допомогою ZOOM, реєструвалися більше 200 осіб, а робочі програми навчальних дисциплін (що було однією з умов успішного завершення навчання), надали лише 72 слухачам\кам. Підтримку навчання забезпечувала відома для викладацтва нашого університету платформа Moodle, але я вперше стикнувся з чудовим плагіном CodeRunner, який дозволяє автоматично перевіряти правильність написання коду відповідно до поставленого завдання.

А хто викладав самому викладацтву вишів?

– Це були ментори\ки підрозділу SoftServe – ІТ Академії, який займається підготовкою кадрів для компанії та підвищенням кваліфікації співробітників\ць SoftServe. Програму курсів побудували з урахуванням актуальних вимог ІТ-галузі і базувалася на найновіших ІТ-технологіях. Зокрема, напрям автоматизації тестування є відносно новим, і наразі існує дефіцит фахівців\нь з цього напряму на ринку праці, тому, напевне, й обрали таку тематику курсу, сподіваючись, що викладацтво українських університетів зможе допомогти в підготовці відповідних кадрів.

– Ну й на завершення, розкажіть, будь ласка, як отримані знання та навички використовуватимуться під час підготовки студентства Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні?

– Представлена як обов’язкова вимога робоча програма навчальної дисципліни «Тестування, верифікація та валідація програмного забезпечення», що входить до освітньої програми «Програмне забезпечення систем», яка проходила акредитацію наприкінці березня 2023 року, містить матеріали з програми підвищення кваліфікації. Серед них: нова тема, присвячена тестуванню Web-сервісів. Окрім того, сформувалися актуальні теми досліджень, які можуть виконати в рамках бакалаврських і магістерських робіт. А, взагалі, мені хотілося б подякувати компанії SoftServe за добре підготовлений та організований захід, який дозволяє викладацтву університетів актуалізувати свої напрацювання, за якими навчаються студентство.

SoftServe:

https://www.softserveinc.com/uk-ua

Технічний курс з підвищення кваліфікацій напряму Test Automation (Java) для викладачів університетів:

https://mon.gov.ua/ua/news/15-lyutogo-rozpochinayetsya-tehnichnij-kurs-z-pidvishennya-kvalifikacij-napryamu-test-automation-java-dlya-vikladachiv-universitetiv