Press "Enter" to skip to content

Проєкт «Історії успіхів випускників ЗНУ»: вихованець кафедри ПЗАС ІННІ ЗНУ, директор департаменту з інформаційних технологій компанії «SOCAR Україна» Дмитро Грайф

У рамках проєкту «Історії успіхів випускників ЗНУ», який втілюється в життя в Запорізькому національному університеті (ZNU, Zaporizhzhia National University), розповідаємо про досвід професійного становлення та успіху випускника кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем інженерного навчально-наукового інституту ЗНУ Дмитра Грайфа. У 1999 році Дмитро Максимович закінчив навчання за спеціальністю 121 «Інженерія програмного забезпечення», а нині обіймає посаду директора департаменту з інформаційних технологій в групі компаній «SOCAR Україна».

-Дмитре Максимовичу, як саме Ви обирали спеціальність, за покликом душі чи хтось Вам її порадив?

-До 10-го класу не був знайомий з програмуванням, хоча дома був ZX Spectrum, а коли настав час обирати, чим займатися в навчально-виробничому комбінаті, то вирішив спробувати програмування. Сподобалось, і за рік в мене вже не виникало питання, яка спеціальність мене цікавить та де навчатися на підготовчих курсах. Не можу не звернути увагу і на те, що в далекому 1994 році програмування та інформаційні технології загалом були не надто популярні, мої однокласники здебільшого збиралися отримати освіту економістів та юристів.

-А чому Ви обрали саме Інженерку? Ви чули добрі відгуки про підготовку фахівців на кафедрі програмного забезпечення автоматизованих систем?

-Навчальний заклад обирав самостійно. В мене була уривчаста інформація від знайомих, де навчаються їхні знайомі, а Інтернет чомусь у той день 1994 року не працював (посміхається).

-Дмитре Максимовичу, що найбільше запам’яталося з років навчання на кафедрі програмного забезпечення автоматизованих систем?

-Спочатку була математика, багато математики… Ні, дуже багато математики! З першої лекції вийшов з усвідомленням того, що нічого з викладеного не розумію, і, до того ж, із ниючою рукою, бо старанно писав конспект у професора Володимира Івановича Пожуєва. Потім було багато цікавих і кумедних ситуацій, якими наповнене студентське життя. До речі, філософія, економіка, конституційне право та політологія були не зайвими! Хочу побажати кожному студенту бути гідним громадянином нашої країни. Розвивати свої компетенції та критичне мислення. Відповідально ставитися до своїх дій та вибору. У ваших руках ваше майбутнє та майбутнє ваших родин!

-Хто з викладачів Вам найбільше запам’ятався і чим саме?

-З теплом згадую всіх викладачів нашої кафедри, з інших кафедр, ніби, теж пам’ятаю, проте не так яскраво! Кожен був зі своїм характером і власним підходом до викладання. Усім дуже вдячний за ту енергію та знання, якими вони зі мною поділилися. Не буду перераховувати прізвища. Хочу побажати викладачам міцного здоров’я та радості. Також хочу особливо згадати тих, хто вже не з нами. Світла їм пам’ять!

-Як Ви загалом оцінюєте рівень освіти, отриманої під час навчання на кафедрі програмного забезпечення автоматизованих систем інженерного навчально-наукового інституту ЗНУ?

-На той час наш обчислювальний центр був укомплектований ПК ЕС-1840, але це вимагало від нас більш уважно ставитися до алгоритмів і писати ефективний код, який працював на не потужних процесорах. Викладачі нашої кафедри натхненно наповнювали нас сучасними знаннями та любов’ю до обраного нами професійного шляху.

-Дмитре Максимовичу, а коли Ви почали працювати за фахом програміста? Це було під час студентства чи вже по завершенню навчання?

-На відміну від теперішнього часу, попит на програмістів був не такий шалений, і працювати я почав тільки коли повністю закінчив навчання.

-Де Ви нині працюєте і яку посаду обіймаєте?

-Зараз я працюю в групі компаній «SOCAR Україна» та обіймаю посаду директора департаменту з інформаційних технологій.

-Розкажіть, будь ласка, про свій професійний шлях. Де ви працювали раніше, які посади обіймали? Як це вплинуло на Ваше професійне становлення?

-Починав працювати програмістом у Запорізькому регіональному управлінню КБ «Приватбанк», а продовжував на ПБК «Славутич» в Запоріжжі та в Києві (зараз це «Carlsberg Україна»), на «Славутичі» обійняв першу керівну посаду. Потім були різні керівні посади в ІТ в холдінгу EasOne. Перша посада директора з інформаційних технологій була у 2013 році «Ерлан» (ТМ Biola), далі став директором з ІТ в PostExpress (Казахстан), операційним директором в ІТ-компанії «Українські інтелектуальні системи» і вже більше трьох років обіймаю посаду директора департаменту з ІТ в «SOCAR Енерджі Україна». Можливість працювати в різних компаніях дала мені знання з різних бізнес-напрямків і можливість реалізувати ІТ-проєкти, які допомагають компаніям досягати кращих результатів.

-Дмитре Максимовичу, а як Ви бачите розвиток своєї кар’єри?

-Коли ти вже на найвищій посаді в ІТ і займаєшся улюбленою справою, то залишається тільки нарощувати свою експертизу разом із нарощенням масштабів проєктів, які реалізовує твоя команда. Тому плануємо і реалізовуємо разом із командою департаменту, який я очолюю, масштабні проєкти для бізнесів нашої групи компаній.

-А які Ваші захоплення? Як Ви проводите свій вільний час?

– Здебільшого, приділяю його родині та саморозвитку.

-Що б Ви хотіли побажати сьогоднішнім студентам?

-Бажаю обирати свій шлях відповідально, а далі працювати над тим, що вас надихає та захоплює. Навчайтеся сумлінно та налаштовуйтеся робити це впродовж всього вашого професійного шляху. Це те, що необхідно і достатньо для досягнення всього, що ви тільки забажаєте.

-Що Ви порадите випускникам шкіл, які нині обирають майбутню професію?

-Експериментувати, шукати свій шлях, не бігти «за хайпом». Обирайте те, що викликає в вас відчуття радості та наближає до ваших мрій. На освітніх платформах в Інтернеті зараз безліч якісних курсів, пробуйте, аналізуйте свої відчуття та обирайте.

Інженерний навчально-науковий інститут
З офіційного сайту ЗНУ