Press "Enter" to skip to content

Програмісти Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні у черговий раз демонструють високий рівень професійної підготовки

16 червня 2023 року відбулося оголошення результатів фіналу Міжнародної студентської олімпіади в галузі інформаційних технологій «IT-Universe-2023». Ця олімпіада проводиться з 2011 року і спрямована на вдосконалення професійної майстерності, популяризації інформаційних технологій і способів їх ефективного застосування, поліпшення процесів використання ІТ суспільством. Окремі конкурси олімпіади охоплюють різні сфери розвитку сучасних інформаційних технологій, такі як Інтернет речей, Штучний інтелект, Кібербезпека, Розробка мобільних застосунків, Робототехніка та інші.

Студентами Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні на першому (відбірковому) етапі було подано на розгляд жюрі 3 різнопланові проєкти. Так, студенти 1-го курсу бакалаврату Борис М’якутіков та Ярослав Михайличенко представили свою авторську розробку ‒ портативний секвенсер для запису та редагування музики на ходу. Студент 1-го курсу магістратури, що навчається за освітньо-професійною програмою «Інженерія програмного забезпечення», Олександр Поляков подав проєкт, який вирішує задачу визначення положення об’єктів у реальному часі з використанням технології Apriltag. А магістранти Роман Лазарєв, Олексій Білокобильський та Максим Мельник, що навчаються за тією ж ОПП, презентували комплексний проєкт, який представляє собою повністю автоматизовану систему організації, проведення та менеджменту спортивних змагань. Саме цей проєкт, за результатами відбіркового етапу, і був відібраний до фіналу.

За результатами фіналу Міжнародної студентської олімпіади «IT-Universe 2023» проєкт «Система організації, проведення та менеджменту спортивних змагань» посів 2 місце в номінації «Кращий інноваційний диплом (проєкт)», а його автори, Роман Лазарєв, Олексій Білокобильський та Максим Мельник, отримали диплом призерів олімпіади та грошові винагороди. Сам проєкт цікавий в першу чергу тим, що це розробка, у якої є реальний замовник. Справа в тому, що на поточний момент в Україні немає власного програмного продукту, який би дозволяв організаторам спортивних змагань на швидкість з роздільним стартом автоматизувати весь процес вимірювання часу проходження спортсменами дистанції та автоматично формувати підсумкову рейтингову табличку. Це лише одна з функцій розробленої системи. Загалом вона дозволяє здійснювати повноцінний менеджмент змагань, переглядати історію змагань, залучати спонсорів тощо.

А замовником розробки є один зі стейкхолдерів освітньо-професійної програми «Інженерія програмного забезпечення», за якою навчаються виконавці проєкту, ‒ Максим Калін, директор ІТ-компанії «Голден-Тім», який, за сумісництвом, є безпосереднім учасником спортивних змагань з горних велоперегонів, у зв’язку з чим на всіх етапах розробки Максим Володимирович міг виступати у якості повноцінного консультанта з питань, пов’язаних зі специфікою предметної області. Напевно, це один з прикладів ефективної взаємодії учасників освітнього процесу із його стейкхолдерами.

Вітаємо хлопців з цілком заслуженим 2-м місцем та бажаємо подальших успіхів у професійній діяльності!