Press "Enter" to skip to content

Майстер-класи для школярів в стінах інженерного інституту ЗНУ

23 та 24 січня до інституту завітали учні 11-х класів Запорізького багатопрофільного ліцею №62 під керівництвом вчителя Наталії Безкороваєвої. Цікаві й незабутні уроки технологій для молоді провела доцент кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем Наталія Полякова.

Про те, як стати справжнім програмістом, розповів на початку зустрічей заступник завідувача кафедри ПЗАС Анатолій Безверхий. У форматі жвавого діалогу Анатолій Ігорович поділився з гостями тим, які перспективи відкриває перед ними отримана освіта за освітньою програмою програмне забезпечення систем (спеціальність «інженерія програмного забезпечення»). Щоб стати справжніми фахівцями, у студентів інженерного інституту є все: від сучасного програмного забезпечення й обладнання до цікавих зустрічей із представниками ІТ-бізнесу й участі в різноманітних конкурсах, що відбуваються в усьому світі!

Дізнавшись про перспективи кар’єри в ІТ-галузі, учні поринули в цікавий світ програмування. Інструктор Академії Cisco Наталія Полякова провела для них майстер-клас з моделювання для інтернету речей. Хлопці та дівчата поділилися на команди, і почали будувати для себе «розумну теплицю» в симуляторі Packet Tracer. Перш за все, школярі вирішили, що саме вони вирощуватимуть у своїх теплицях. Хтось дбайливо вирощував овочі; хтось віддав перевагу екзотичним плодам, а прихильники краси вирощували квіти. Однакові за функціоналом, але різні за дизайном і ідеями рослинництва, теплиці автоматично вмикали режим провітрювання в залежності від температури змодельованого оточуючого середовища.

Уроки технологій не завершилися на роботі в симуляторі Packet Tracer. На учнів чекали дослідження розробленої технічною командою програми Академій Cisco теплиця, яка реагує на зміни температури. Гості змогли власноруч підвищити температуру в приміщенні, натискуючи пальцем на датчик теплоти й спостерігати за змінами, що відбувалися в теплиці.

Своїми враженнями про участь в уроці технологій поділилася з нами учениця 11-б класу БПЛ № 62 Наталія Фролова. Наталя дуже цікава дівчина. Вона мріє стати психологом і, незважаючи на те, що ще учениця, навчає дітей іноземним мовам. І хоча інформатика не є її захопленням, дівчині дуже сподобалося проведене заняття. Це був перший майстер-клас у стінах інженерного інституту ЗНУ, в якому Наталія взяла участь, і програми, в яких їй довелося працювати, вона теж використовувала вперше. Але, незважаючи на це, Наталія впоралася з завданням однією з перших. На відміну від уроків інформатики в школі, де більш теоретичне навчання, на майстер-класі була сама практика.

Звичайно, коли дівчина тільки приступила до виконання завдання, вона відчувала себе трішки моторошно та їй було дуже цікаво. Як розповіла Наталя, вона швидко адаптувалася до нової програми та зрозуміла, як виконати завдання завдяки дуже зрозумілим і чітким поясненням викладача. «Наталія Петрівна не лише пояснює, вона аргументує, навіщо це потрібно», – зазначила дівчина. Тож виконати завдання крок за кроком було зовсім нескладно.

Заняття не минули даремно: учні дізналися багато нового та цікавого про використання протоколів DHCP та HTTP, познайомилися з практичним використанням мікрокомп’ютера Raspberry Pi тощо.