Press "Enter" to skip to content

В Інженерному навчально-науковому інституті ім. Ю.М. Потебні успішно завершили роботу над освітнім грантом від компанії «SoftServe»

Восени минулого року доцент кафедри електроніки, інформаційних систем і програмного забезпечення Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) Геннадій Коломоєць переміг у конкурсі на отримання освітнього гранту від компанії «SoftServe» для викладачів і викладачок університетів. Це – українська ІТ-компанія, яка працює в галузі розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг, її головні офіси розташовані у Львові й Остіні (штат Техас, США).

 

Як один із п’яти переможців Геннадій Павлович отримав не лише грошову підтримку для оновлення курсу «Якість програмного забезпечення та тестування», що викладається в рамках програми спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення», а й консультації від експертів/експерток компанії. Геннадій Коломоєць розповів, що курс «Якість програмного забезпечення та тестування» входить до нормативної частини підготовки бакалаврів/бакалаврок із програмної інженерії. Приблизно 10 років тому, в умовах, коли майже не було публікацій з цього приводу, він розпочав його розробку. Враховуючи, що цей курс пропонувався майбутнім інженерам-програмістам/програмісткам, він був упевнений, «що курс має навчати студентство використанню інструментів для автоматичної оцінки та підвищення якості програмних продуктів і розробці тестів через програмування».

Нині ІТ-технології дуже швидко розвиваються, отже, і дисципліни, які викладаються майбутнім програмістам/програмісткам, мають постійно модернізуватися. «На сьогодні картина змінилась радикально, – підкреслив Геннадій Павлович. – Отримали значний розвиток і з’явились нові інструменти визначення метрик якості, серед іншого, пов’язані з парадигмами програмування, розвинулися засоби модульного тестування, сформувались фреймворки для тестування web- і мобільних застосунків. Також оновилися моделі та стандарти якості програмного забезпечення. Тому я вирішив, що необхідно модернізувати курс, а це передбачає оновлення методичних матеріалів: слайдів до лекцій, методичних вказівок до виконання лабораторних робіт, питань тестів та іспиту».

І ось влітку цього року робота над грантовим проєктом завершилася. Після модернізації курс «Якість програмного забезпечення та тестування» дає можливість підготувати студентів/студенток, обізнаних із сучасними технологіями й інструментами забезпечення якості програмних продуктів. Це сприятиме їхній ефективній роботі на різних позиціях розробників/розробниць і тестувальників/тестувальниць. Зараз четвертий курс спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» ІННІ ім. Ю.М. Потебні ЗНУ вже навчається за оновленою освітньою програмою. А першу апробацію навчальний курс пройшов у весняному семестрі 2021/2022 н. р. під час викладання однойменної дисципліни для 4 курсу (група ІПЗ-18-1бд).

«Кожен/кожна з двадцяти двох студентів і студенток, – розповідає Геннадій Павлович, – на початку курсу мали навчальний проєкт у репозитарії «GitHub», якість якого підвищували за використанням відповідних утиліт і розробки тестів під час виконання завдань змістових модулів дисципліни. Пропоновані для застосування програмні засоби узгоджені з фахівцями/фпхівчинями “SoftServe” і наразі використовуються під час виконання комерційних проєктів. Також студентам/студенткам запропонували методики організації тестування, які затверджені найновішими міжнародними стандартами, зокрема від 2022 року».

Студентство дуже добре сприйняло оновлений курс, адже усвідомило перспективність отримання відповідних знань і навичок для своєї професійної кар’єри. Геннадій Коломоєць постійно працює над його удосконаленням. Минулого семестру, через скорочення робочого часу внаслідок початку війни, не розглянули змістовий модуль «Тестування мобільних застосунків». Проте зараз викладач планує викладати курс повністю. Геннадій Павлович розповів про подальші плани: «Є ідея підготувати на базі розробленого курсу монографію або навчальний посібник. Матеріали для цього практично вже є, необхідна тільки ще одна, повна, апробація». А ще науковець планує взяти участь у Державній програмі «IT Genеration»: «Це – проєкт Міністерства цифрової трансформації разом із партнерами, блокчейн-екосистемою “Binance” та Львівським ІТ-кластером. У рамках проєкту таланти з будь-якого куточку України зможуть безкоштовно отримати професію галузі IT. Я запропонував свою кандидатуру як викладача-інструктора з технологій Java. Сподіваюсь на успіх цього починання».

Інженерний навчально-науковий інститут ім. Ю.М. Потебні ЗНУ